Evimizde tarzımızı yansıtan en önemli parçalar mobilyalarımızdır. Mobilyalarımızı toz, kir ve lekelere maruz bırakmak hem evin görüntüsünü etkiler hem de mobilyalarımızın ömrünü kısaltacaktır. Düzenli temizlik ve bakım evinizin temiz kalmasına katkıda bulunacaktır. Peki, mobilya temizliği nasıl yapılmalıdır? Mobilyalarımızı malzemesine göre nasıl temizlemeliyiz? Bütün bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.
Mobilyalarda iz kalmaması için ne yapmalı?
Mobilyaların temiz ve bakımlı kullanılması kullanım ömrünü çoğaltan ve evinizin görüntüsünü doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Bu noktada mobilya temizliğinde temizlik sırası ve temizlik sonrası iz kalmaması için yapılacakları şu şekilde sıralamak mümkündür;
Mobilya temizliğinde ilk aşama doğru temizlik bezini kullanmaktır. Mobilyalarınızda iz kalmasını istemiyorsanız mikrofiber bezlerden kullanabilirsiniz.
Temizlik ürünlerini kullanırken doğrudan mobilya üzerine dökmekten kaçınmanız gerekmektedir. Bunun yerine temizleme bezlerinizin üzerine temizlik ürünü döküp yüzeyleri temizlemeniz daha doğru olacaktır.
Mobilya temizliği yaptıktan sonra yüzeyleri hemen kurulamak, iz kalmasını önleyen en önemli aşamadır.
Mobilyaların tozunu alırken yumuşak mikrofiber bezleri kullanmanız gerekmektedir. Bu şekilde sert temaslardan kaçınmış olursunuz ve mobilyanızın daha uzun süre temiz kalmasını sağlarsınız.
Sıcak ve soğuk sıvılar mobilyaların yüzeyinde iz bırakabilir. Bu sebeple mobilyalarınızın sıcak ve soğuk sıvılarla direkt temasından kaçınmanız gerekmektedir.
Ahşap mobilya nasıl temizlenir?
Ahşap mobilyalar doğal ve sade görünümleriyle sıkça tercih edilmektedir. Fakat bu mobilyaların uzun ömürlü olması ve estetik görünümünü koruyabilmesi için doğru temizlik yöntemleriyle temizlenmesi ve bakımının özenle yapılması gerekmektedir. Peki, tüm yönleriyle ahşap mobilya nasıl temizlenir?
Temizliğe başlamadan önce ahşap mobilyaların üzerindeki tozları yumuşak bir bez yardımıyla almak gerekmektedir.
Ahşap malzemesi suyu emen bir malzemedir. Bu sebeple temizlik sırasında fazla su kullanımından uzak durmak gerekmektedir. Ahşap için özel üretilmiş temizlik malzemeleri kullanmak mobilyanızın dayanıklılığı ve kullanım ömrü açısından doğru tercih olacaktır.
Temizlik işleminden sonra mobilyanın kurulanması önemli bir aşamadır. Bu şekilde mobilyada leke kalmasını önlemiş olursunuz.
Her ahşap türünün farklı temizlik ihtiyacı olabilir. Buna yönelik olarak ahşap mobilya temizliği için üretilmiş ürünleri kullanmak ve antika ahşaplarınız varsa profesyonel yardım almanız faydalı olacaktır.
Lake mobilyadan leke nasıl çıkar?
Lake mobilyalar şık görünümleriyle birlikte temizlik ve bakımlarına da özen gösterilmesi gereken mobilya türlerinden birisidir. Peki, lake mobilyadan leke nasıl çıkar?
Öncelikli olarak leke oluştuğunda hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekmektedir. Bu şekilde lekenin yüzeye yerleşmesini önlemiş olursunuz.
Lake mobilyayı temizlerken yumuşak mikrofiber bezlerden faydalanmanız daha güzel sonuç almanızı sağlayacaktır.
Temizlik ürününü mobilyaya değil temizlik yapacağınız bezin üzerine dökmeniz daha kolay bir şekilde lekeyi çıkarmanızı sağlayacaktır. Dairesel hareketle temizliğinizi yaparken çok su kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Farklı leke türlerine göre gerekirse tuz, bulaşık deterjanı ve sirke gibi doğal temizleyicilerden faydalanabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki bu bilgiler genel bir rehber niteliğindedir. Mobilyanızın durumuna ve leke çeşidine göre temizlik işlemleri farklılık gösterebilir. Mobilya temizliği için temizleyici ve karışımları uygulamadan önce mobilyanın görünmeyen bir kısmında test edebilirsiniz. Evde uyguladığınız temizleyiciler lekeyi çıkartmıyorsa profesyonel yardım alabilirsiniz.
Mobilyaların temizliği; kullanılan malzemeye, lekenin türüne ve uygulama yöntemine göre farklılık gösterecektir. Peki, türlerine göre incelediğimizde mobilya en iyi neyle temizlenir?
Ahşap Mobilyalar
Yumuşak bir bez ile toz alma, Özel ahşap temizleyicilerle temizleme, çeşitli yağlarla bakım ve besleme ve direkt su ile temasından kaçınma yöntemleri ile ahşap mobilyalarınızın temizlik ve bakımını yapabilirsiniz.
Lake Mobilyalar
Toz almak için yumuşak nemli bir bez, hafif lekeler için cam temizleyici spreyler ve daha yoğun lekeler için lake mobilyalar için üretilmiş temizleyiciler yardımı ile en iyi temizliği yapabilirsiniz.
Deri Mobilyalar
Yumuşak bir fırça veya nemli bir bez ile tozlarını alabilirsiniz. Deri mobilyalar için özel olarak üretilmiş temizlik ürünleri ile temizliğini yapabilirsiniz. Ayrıca deri mobilya bakımı için yağ bazlı bakım ürünleri veya nemlendirici krem içeriklerinden destek alabilirsiniz.
Kumaş Kaplamalı Mobilyalar
Kumaş kaplamalı mobilyaların temizliği için kumaşın türüne uygun temizleyici ve yöntemi uygulamanız gerekmektedir. Leke oluşumunda hızlı müdahale etmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca kumaş mobilyaların tozdan arındırılması için elektrikli süpürge yardımı ile düzenli olarak süpürülmesi gerekmektedir.
Özellikle kolay temizlenebilen ve uzun ömürlü kullanabileceğin köşe koltuk takımı arıyorsanız sayfamızı inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Metal Mobilyalar
Metal mobilya yüzeylerini temizlemek için sabunlu su veya paslanmaz çelik yüzeyler için özel olarak üretilmiş temizleyicileri kullanmanız gerekmektedir. Kullanım ve temizlik aşamasında çizilmemesine dikkat edilmelidir. Bu sebeple yumuşak hafif nemli bezlerden destek alabilirsiniz.
Ahşap Mobilya Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım İçin Püf Noktaları
Evlerinde sıcak ve doğal bir ortam oluşturmak isteyenler için ahşap mobilyalar vazgeçilmez tercihlerdir. Zamansız tasarımları ve oluşturdukları sade atmosfer ile ferah bir görünüm sağlayan ahşap mobilyaların uzun ömürlü olması için düzenli bakım ve etkili temizlik yöntemleri kullanmak şarttır. Ahşap mobilyaların uzun ömürlü olması için püf noktalarını sizler için sıraladık!
Temizlik
Ahşap mobilyalarda temizlik için öncelikli olarak oluşan lekelere hızlı müdahale etmeniz gerekmektedir. Müdahale edilmemiş ve kurumuş lekeler ahşap yüzeyini aşındırıp estetik görüntüsünü kaybetmesine sebep olacaktır.
Ahşap mobilyalarda temizlik için yumuşak hafif nemli bezleri kullanmanız gerekmektedir. Bezin fazla ıslak olmaması önemlidir. Çünkü fazla su, ahşabın yüzeyine zarar verebilir.
Temizlik aşamasında ahşap mobilyalar için özel olarak üretilmiş temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Tercihe göre hafif sabunlu su karışımı da kullanılabilir. Doğal ürünlerle temizlik tercih ediyorsanız; mısır nişastası, karbonat, zeytinyağı veya sirke kullanabilirsiniz.
Koruma
Ahşap mobilyaların parlaklığını arttırmak için zeytinyağından yardım alabilirsiniz. Az miktarda zeytinyağını yumuşak temizleme bezinize dökerek yuvarlak hareketlerle yaptığınız işlem, ahşabınızın parlak ve hoş görünmesini sağlayacaktır.
Ahşap mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yılda bir veya iki kez düzenli olarak cila uygulayabilirsiniz. Cila ahşap mobilyaların yüzeyini hem korur hem de yenilenmesini sağlamaktadır.
Ahşap mobilyalarınızın renginin solmasını istemiyorsanız doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını engellemelisiniz.
Ahşap mobilyalarınızı dış mekânda kullanıyorsanız ısı ve nem dengesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Çok kuru veya çok nemli ortamlar bahçe koltuklarınızın deforme olmasına sebep olabilir.
Ahşap mobilyalarınızı korumak için sıcak ve soğukla direkt temasını önlemeniz gerekmektedir. Bu sebeple masa örtüleri, bardak altlıkları, nihaleler kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca koltuk takımları için koruyucu minderler veya yastıklar kullanarak aşınmaları engelleyebilirsiniz.
Dış mekânda kullandığınız ahşap mobilyalarınızı su geçirmez örtülerle kapatarak yağmurdan ve aşırı güneşten korumanızı tavsiye ederiz. Dış mekânda kullandığınız ahşap mobilyalarınız için ahşap koruyucu yağ ve cilaları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ahşap mobilyalarınızı uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi koruyabilmek için bu ipuçlarını deneyebilirsiniz.
Güneş Işığından Koruma
Ahşap mobilyaların direkt güneş ışığına maruz kalması ahşapta solma ve çatlama yapabilir. Bu sebeple ilk olarak mobilyanızın konumuyla ilgili özenli davranmanız gerekmektedir. Eğer mümkünse mobilyanızı güneş ışığının dik vurmadığı yerlere konumlandırmanız gerekmektedir.
Bütün önlemlerinize rağmen güneş ışığına maruz kalan mobilyalarınızın üzerine UV koruyucu örtüler kullanabilirsiniz.
Mobilyalarınızın dokusunu korumak ve güneş ışığının olumsuz etkilerini en aza indirmek için UV ışınlarına karşı dirençli özel ahşap cilaları kullanabilirsiniz.
Dış mekânda kullanılan ahşap koltuk takımı için su geçirmez ve UV korumalı örtüler kullanabilirsiniz.
Nem ve Sıcaklık
Ahşap doğal bir malzeme olduğu için nem ve sıcaklığa karşı toleransı düşüktür. Ahşap mobilyaların bulunduğu ortamın nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Aşırı nemli ortamlar ahşabın şişmesine kuru ortamlar ise çatlamasına neden olabilir. Mobilyanızın kullanım ömrünün uzun olmasını istiyorsanız nem ve sıcaklık dengesine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ahşap mobilyalarınızı radyatör, soba ve klimadan en az 60cm uzaklıkta tutmanız gerekmektedir. Ayrıca güneş ışığına direkt maruz kalmasını engellemeniz gerekmektedir.
Ahşap mobilyaların çevresinde yeterli hava sirkülasyonu olduğundan emin olmalısınız. Hava akışının sağlanması nemin mobilya üzerinde birikmesini engelleyecektir.
Mobilyalarınızın doğrudan sıcak nesnelerle temas etmesini engellemelisiniz. Mobilya üzerine sıcak tencere, bardak gibi ürünler koymadan önce nihale, altlık gibi materyallerden yardım almanız faydalı olacaktır.
Doğru Kullanım
Ahşap mobilyalarınızın düzenli tozunu almak ve belirli aralıklarla temizliğini yapmak önemlidir.
Ahşap mobilyalarınızın doğru kullanımı için nem ve sıcaklık kontrolünü sağlamak ve ahşap mobilya hassasiyetinde bir ortam oluşturmak gereklidir.
Ahşap mobilyalarınızı doğru kullanım için güneş ışığından korumak gerekmektedir. Bu şekilde mobilyanızın kullanım ömrünün uzun olmasını sağlayabilirsiniz.
Ahşap yüzeyleri korumak ve dayanıklılığını arttırmak için düzenli aralıklarla cila ve yağ bakımı yapmanız gerekmektedir. Bu şekilde estetik görünümünü ve parlaklığını da korumuş olursunuz.
Dış mekân mobilyalarınızı korumak için UV koruyucu cila veya yağlar kullanabilirsiniz. Ayrıca su geçirmez örtüler kullanmak ahşap mobilyalarınızı doğru kullanmanızı ve kullanım ömrünü uzatmanızı sağlayacaktır.
Değerli ve antika ahşap mobilyalarınız için daha da özenli davranmanız ve hatta profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bu şekilde ahşap mobilyalarınızın kullanım ömrünü uzatabilir ve doğal görünümünü koruyabilirsiniz.
Dış mekanlarda ve balkonlarda kullanabileceğiniz ahşap mobilyalarımız için sayfamızı inceleyebilirsiniz.>>> Bahçe Mobilyası